Loading...

Laag btw-tarief verlengd

In overig

Wij zijn verheugd dat het kabinet en de oppositie het lage btw tarief op arbeid bij renoveren en verbouwen hebben verlengd tot 1 juli 2015. ‘Dat is niet alleen belangrijk voor het banenbehoud, maar ook een stimulans voor opdrachtgevers om toch te kunnen renoveren en verduurzamen’, meent OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas. ‘Zo wordt het lichte herstel niet in de kiem gesmoord.’
OnderhoudNL heeft er al voortdurend op aangedrongen om het lage btw-tarief van 6 procent op arbeid aan te houden. Deze tijdelijke maatregel zou namelijk op 1 januari 2015 aflopen. “Tijdens gesprekken met Tweede Kamer-fracties hebben we aangegeven dat het onverantwoord is om het lage btw terug te draaien”, aldus Maas. “We hebben nu twintigduizend banen kunnen behouden. Want de lage btw heeft al geleid tot 2,6 miljard extra omzet omdat meer opdrachtgevers hun vastgoed hebben laten verduurzamen. Vooraanstaande instanties, zoals het CBS en de ING-bank, dichten het herstel van de bouw-, renovatie- en onderhoudssector ook toe aan de lage btw op arbeid bij renoveren en verbouwen.”
Blij
In aanloop naar de begrotingsgesprekken heeft OnderhoudNL onder andere indringend gesproken met politici. Als bewijs voor de cijfers over de positieve impact van de lage renovatie-btw is een onderzoeksrapport overhandigd. ”We zijn blij dat onze inzet richting de politieke partijen nu ook daadwerkelijk vruchten heeft afgeworpen”, aldus de voorzitter van OnderhoudNL. “Dit is het beste nieuws dat we konden krijgen na de bouwvakvakantie. De verlenging van de lage renovatie-btw voorkomt een enorme terugval in omzet en banen. Dit is echt goed nieuws voor onze leden.”
Lobby
De overheid besloot al eerder om voor het verbouwen en renoveren van woningen slechts 6 procent in rekening te brengen voor de arbeidsuren (in plaats van 21 procent). Zo wilde men op deze manier de bouw-, renovatie- en onderhoudssector tegemoet komen. Deze maatregel ging in op 1 maart 2012 en zou aanvankelijk op 1 maart 2014 eindigen. Vanwege lobbyactiviteiten van bouwgerelateerde brancheorganisaties, waaronder OnderhoudNL en Bouwend Nederland, was de einddatum al eens eerder verlengd. Te weten naar 31 december 2014. Nog voor Prinsjesdag zich aandiende, kwam het nieuws naar buiten dat de tijdelijke lage renovatie-btw-maatregel verlengd is tot 1 juli 2015.